Mygg

Myggmyter og fakta – en liten guide til hjelp

Du har helt sikkert hørt en rekke myter og sannheter om mygg. Vi tar en rask gjennomgang av noen av de mest vanlige spørsmålene, så du lettere kan skille mellom fleip og fakta.

1. Er det kun hunnen som stikker?

Det stemmer at det kun er hunmyggen som stikker. Hannen holder seg til å forsyne seg av nektar fra blomster.

2. Blir myggen borte når det blåser ute?

Når det blåser vil myggen forsvinne, spesielt om du for eksempel går på tur mens det er vind ute. Det betyr ikke at myggen er helt borte; den er fremdeles i området, men vil ikke være akkurat der vinden blåser.

3. Navigerer myggen via lukt eller syn?

Myggen bruker luktesansen til å navigere seg frem, og lys eller mørke vil derfor ikke være avgjørende for om myggen stikker eller ikke. Mer spesifikt er det lukten av melkesyren som finnes i svetten vår som bistår myggen med å finne frem (i kombinasjon med syn for å navigere nærmere). Har du samtidig blitt fortalt at det å spise hvitløk holder myggen unna? Dette er ikke noe som har blitt bevist som avskrekkende på myggen.

4. Er et stikk dødelig for myggen?

Dette er kanskje en av de mest velkjente mytene – at myggen stikker en gang for så å dø. Det stemmer ikke – det er heller en viktig del av livssyklusen til myggen da hunmyggen er avhengig av blodmåltid for å legge egg. I andre land er myggen bærer av for eksempel malaria, som deretter overføres fra et menneske til et annet gjennom stikk. Myggen flyr altså fra person til person uten å dø ved stikk. Så lenge myggen lever, vil den altså kunne stikke og legge egg.

Thermacell: Lyd- og luktfri mot mygg

En sommerkveld vil ofte inkludere innpåslitne mygg, det er dessverre ingen myte. Det finnes heldigvis et hjelpemiddel som enkelt kan plasseres der du sitter på terrassen eller i hagen. Det beste med det? Den skaper et 20 kvadratmeter helt mygg- og knottfritt område. Et slikt apparat mot mygg er Thermacell Halo mini. Den føres i to forskjellige farger, hvit og svart, og er et elegant alternativ for å holde stikkende insekter unna. Den er helt lydløs og luktfri, går på gasspatroner og har tilgjengelige refill av myggavvisende middel.